Przepis na PYSZNY Seromakowiec 😋😋😋 Koniecznie zapiszcie ten przepis!

Helka
Ciasta
15.12.2020 21:39
Przepis na PYSZNY Seromakowiec 😋😋😋 Koniecznie zapiszcie ten przepis!

, ale mogą też być królewskie) 2 garście orzechów włoskich, posiekanych (ok. 55 g) 4 łyżki miodu 4 łyżki brązowego cukru – ok. 60 g 1 łyżeczka likieru Amaretto (lub dowolny, ulubiony ekstrakt, np. migdałowy, cytrynowy) 1 łyżka masła – ok. 20 g 1 białko (z jajka o rozmiarze M) 3 jajka rozmiar M 60 g cukru zwykłego (4 łyżki) szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera twarogowego dobrej jakości (półtłusty lub tłusty, który powinien być 3-krotnie zmielony w maszynce do mielenia mięsa; można także użyć twarogu z wiaderka, ale przeczytaj poradę powyżej!) 1 szklanka cukru – ok. 210 g 100 g masła, w temperaturze pokojowej 4 jajka rozmiar M, w temperaturze pokojowej 1 budyń waniliowy – opak. 40 g, bez dodatku cukru Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej (min. 64 %) – lub zamienić też na mleczną, jak wolicie bardziej słodkie polewy czekoladowe 100 ml śmietanki kremówki 30 % 1 szklanka = 250 ml Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej (najlepiej wyciągnąć je z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem) Seromakowiec – Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej – ok. 225 g 1/3 szklanki cukru pudru – ok. 75 g 150 g masła, schłodzonego 1 żółtko (z jajka o rozmiarze M) szczypta soli Masa makowa: 350 g suchego maku (może być zmielony) 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 70 g rodzynków (najlepiej sułtańskie Kolejno miękkie masło utrzeć (na wysokich obrotach miksera) z cukrem i żółtkami na jasną, puszystą masę. W garnuszku podgrzać lekko śmietankę, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatne wmieszać w masę serową. Piekarnik rozgrzać do 175 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu), wstawić blaszkę z sernikiem i piec całość przez ok. 60 minut (do lekkiego zarumienienia i stężenia masy serowej). Przykryć talerzykiem i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnąć kruche ciasto z lodówki i rozwałkować na placek. Z dodatkiem polewy czekoladowej smakuje wyśmienicie, więc gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na seromak. Najczęściej jest to Sernik z rosą lub Sernik krówkowy, a czasami właśnie sernik z makiem. Żółtka jajek (3 sztuki) utrzeć ze zwykłym cukrem, za pomocą miksera na jasną masę. Przepis na Seromakowiec: Przygotować kruchy spód: Mąkę pszenną wraz z cukrem pudrem przesiać przez sitko. Następnie odcisnąć go z wody (na sitku wyłożonym gazą lub przez tetrową pieluszkę). Kolejno wyłączyć piekarnk, lekko go uchylić i pozostawić sernik w środku na około 30-40 minut. Jak zrobić seromakowiec? Na podpieczony spód wyłożyć najpierw masę makową i dokładnie ją wyrównać. Zrobić kulkę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. godzinę. Wyciągnąć blaszkę z piekarnika i odstawić na bok do ostudzenia. Sero makowiec W moim rodzinnym domu na Święta Bożego Narodzenia obowiązkowo zawsze musi pojawić się jakiś sernik.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/seromakowiec/