- 1 jajko - 480 g mąki pszennej tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu - 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu - dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa, bakalie, orzechy, posypki czekoladowe, inne dekoracje WYKONANIE SKŁADNIKI - 100 g masła - 100 g cukru - 180 g miodu pszczelego - 2 łyżeczki octu Zimne ciasto rozwałkowywać partiami na podsypanym mąką blacie, wykrawać pierniczki i układać je na blaszce zachowując odstępy. W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, miód i ocet, po czym mieszając od czasu do czasu doprowadzić do wrzenia. Pozostałe pierniczki według naszej rodzinnej tradycji dekoruję zawsze polewą czekoladową, bakaliami, orzechami i kolorowymi posypkami.