SKŁADNIKI - 1,2 kg mięsa wieprzowego z łopatki - 2 duże cebule - oliwa - 4 liście laurowe - 8 ziaren ziela angielskiego - 800 g ziemniaków - 3 czerwone papryki - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego - sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, ostra papryka - mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w kostkę. Do mięsa wlać 2 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, nałożyć pokrywkę i dusić mieszając od czasu do czasu. Ziemniaki i papryki pokroić w nieregularną kostkę, po czym dodać do lekko już mięknącego mięsa. Włączyć palnik i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie z zewnątrz surowe, a cebula ładnie się zeszkli. Do szklanki wsypać 2 łyżki mąki, wlać tyle wody, aby dało się całość dobrze wymieszać i wlać energicznie mieszając do gulaszu. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę, po czym przełożyć wraz z mięsem do brytfanny. Polać obficie oliwą i przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym, odrobiną ostrej papryki i dużą ilością słodkiej papryki.