Makowiec z jabłkami (makowiec japoński)

Ewa
Boże Narodzenie
15.12.2020 9:10
Makowiec z jabłkami (makowiec japoński)

Polecam nie tylko na Święta. 90 g miękkiego masła 140 g cukru pudru 4 jajka 2 jabłka 200 g mielonego maku 100 g mąki pszennej 50 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (lub kilka kropel olejku) szczypta soli Miękkie masło ucieramy wraz cukrem pudrem do białości. Na blogu jest już jeden przepis na makowiec japoński, ale jest to porcja na dużą blachę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy ekstrakt migdałowy oraz stopniowo dodajemy mielony mak, kaszę mannę oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia (ciasto będzie dosyć sypkie, gęste – nabierze właściwej konsystencji po zmieszaniu z białkami). Pod koniec dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksujemy aż żółtko wkręci się w masło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 35-45 minut (do suchego patyczka). Tutaj mamy składniki wymierzone odpowiednio na małą keksówkę (25x11cm).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/12/15/makowiec-z-jablkami-makowiec-japonski/