Czekoladowe owsiane markizy z dżemem i marchewką Składniki (16 markiz): 1 duża marchewka lub 2 małe 1 szklanka mąki orkiszowej 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki erytrolu (lub cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 150 g zimnego masła 1 słoik dżemu – ja użyłam brzoskwiniowego marki Stovit albo masła orzechowego Przygotowanie: Nie zawierają mąki pszennej, a dużo bardziej wartościową – orkiszową, która często jest tolerowana nawet przez osoby mające ciężki układ z glutenem 🙂 Te czekoladowe owsiane markizy z dżemem i marchewką będą idealną przekąską do kawy albo słodkim, zdrowym pomysłem na lunch. Jednym z nich jest słodka marchewka, która nie tylko nadaje posmaku wypiekom, ale dzięki jej konsystencji świetnie je spaja. Dodatek płatków owsianych sprawia, że sa syte i odzywcze, więc z powodzeniem mogą zastąpić śniadanie albo lunch.