Piernikowe brownie z polewą

Mikołaj
Boże Narodzenie
13.12.2020 17:34
Piernikowe brownie z polewą

🙂 Składniki na brownie: 250g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao) 150g masła 200g cukru 40g kakao 140g mąki pszennej 20g przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu 250ml mleka 6 jajek 40ml likieru amaretto Masło, mleko, amaretto oraz pokruszoną czekoladę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, studzimy. Polewa czekoladowa: 200g śmietanki 30% 150g gorzkiej czekolady łyżeczka cynamonu Połamaną czekoladę wraz z śmietaną kremówką i cynamonem umieszczamy w kąpieli wodnej i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Do ubitych jajek dodajemy jeszcze lekko ciepłą masę czekoladową, najlepiej w dwóch porcjach i delikatnie mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. (w dobrym brownie podstawą są bardzo mocno napowietrzone jajka, ponieważ nie dodajemy ani sody oczyszczonej, ani proszku do pieczenia.) Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26cm i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 170°C do tzw. suchego patyczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/piernikowe-brownie-z-polewa/