Składniki na lime curd: 4g żelatyny / 15g wody 80g soku z limonki 75g jaj 50g żółtka 50g cukru 70g masła skórka starta z dwóch limonek Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Składniki na panna cottę: 350g mleka 3.2% 2 opakowania cukru z wanilią 300g białej czekolady 12g żelatyny / 50ml wody 500ml śmietanki kremówki Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia na parę minut. 🙂 Galaretka z wina musującego: 500 ml wina musującego półsłodkiego 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżeczki cukru Żelatynę zalewamy niewielką ilością wina musującego, mieszamy i odstawiamy na parę minut, aby napęczniała. Dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia, a następnie dolewamy pozostałą ilość schłodzonego wina musującego, rozlewamy do pucharków i wstawiawmy do lodówki na 2-3 godziny, aż masa stężeje. Lekko słodka galaretka z wina musującego, delikatna waniliowa panna cotta i kwaśny curd limonkowy tworzą razem bardzo ciekawe połączenie, które na pewno zachwyci waszych domowników. (Jeżeli mamy czas możemy przygotować infuzję, czyli zagotowujemy mleko z wanilią i odstawiamy na noc do lodówki, smak wanilii będzie bardziej wyczuwalny) Wszystko dokładnie blendujemy. Mleko zagotowujemy z wanilią, zdejmujemy z gazu i dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę i białą czekoladę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę oraz zimne masło pokrojone na małe kawałki.