Oto prosta checklista, zabierzcie ją do sklepu oraz wykorzystacie w kuchni: zapach – świeża ryba posiada tylko charakterystyczny zapach własny i woń wody morskiej; oczy – przejrzyste, o błyszczących, wyraźnie zaznaczonych źrenicach; skrzela – czerwone, jasno- lub ciemnoróżowe, bez plam czy śluzu; skóra – lśniąca, śliska, bez uszkodzeń, z przylegającymi łuskami; mięso – sprężyste i elastyczne; po naciśnięciu powinno z powrotem się napiąć; ości – jeśli kupujesz wypatroszoną rybę, zajrzyj do środka; mięso powinno przylegać do ości nawet po rozchyleniu; test wody – gdy włożymy rybę do naczynia z wodą, świeża – zatonie, nieświeża – zostanie na powierzchni. W tej pozycji również porusza się, co powoduje, że jedno jej oko przemieszcza się na przeciwną stronę głowy, z reguły na prawą (stąd angielska nazwa righteye flounders). Jeden z profesorów Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa na pytanie czym się różni stornia od flądry odpowiedział, że stornia to rodzaj ryby z rodziny flądrowatych, natomiast flądra to rodzaj charakteru 😉. #naturalniebałtyckie Smażona flądra z czosnkiem i rozmarynem Flądra, czyli stornia Flądra jest niezwykle popularna w menu nad polskim morzem. Dziś w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w którym mam przyjemność brać udział przychodzę do Was z przepisem na pyszną flądrę. Niestety w tej chwili nie mamy możliwości spróbowania jej na plaży 😀, więc usmażmy ją sobie w naszej kuchni. Stornia pyszne smakuje smażona na maśle, podana w towarzystwie ziemniaków z dużą ilością koperku. Flądra lub stornia, bo ryba ta występuje także pod tą mniej znaną nazwą, to jedna z najpopularniejszych ryb nad naszym polskim morzem.