tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki maku Karmelizowane orzechy: 200 g orzechów włoskich 150 g brązowego cukru trzcinowego 2 łyżki masła Sernik: 1,5 kg półtłustego lub tłustego twarogu 10 jajek 100 g masła 150 g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego) Ten sernik z orzechami włoskimi w karmelu na kruchym spodzie z makiem zmalowałem w zeszłym roku na Boże Narodzenie i nieskromnie powiem, że tak dobrze smakował, że powtórzę go ponownie. Sernik z orzechami włoskimi w karmelu polecam w szczególności tym, którzy nie przepadają za rodzynkami, a jednak lubią ciasta na bogato, w których nie brakuje bakalii. Sernik z orzechami włoskimi w karmelu na kruchym spodzie z makiem Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 Z pozostałego kruchego ciasta (bez maku) wytnij paski za pomocą radełka i ułóż z nich kratkę na serniku. Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18% PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wymieszaj wraz z solą i cukrem pudrem, wbij żółtka i dodaj posiekane masło. Schłodzone kruche ciasto z makiem rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na okrąg o średnicy 30 cm. Zawartość patelni wylej energicznie na pergamin i postaraj się rozdzielić orzechy za pomocą widelca, aby nie powstały duże grudki. Podgrzewaj całość powoli na niewielkim ogniu, czekając aż cukier oraz masło się roztopią, nie mieszając do tego momentu ani razu. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny, aż ser się zetnie (najlepiej sprawdzić to patyczkiem). Paski z ciasta posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką śmietany. Uformuj 2 kule, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Jednak tym razem postanowiłem go nie lukrować, gdyż jest wystarczająco słodki za sprawą orzechów w karmelu. Otrzymane ciasto podziel na 2 porcje.