Ciasto kawowe

Mikołaj
Ciasta
01.12.2018 12:09
Ciasto kawowe

Składniki na biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Składniki na syrop kawowy: 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 6 łyżeczek mocnej kawy rozpuszczalnej Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i ustawiamy na średnim ogniu. Składniki na krem: 750ml śmietanki kremówki 4-6 łyżkek cukru pudru (do smaku) 2 czubate łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącego mleka Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Puszysty biszkopt nasączony mocno aromatycznym syropem kawowym, pyszny i puszysty krem śmietankowy o lekkim posmaku kawy tworzą razem połączenie, które na pewno warto spróbować. Na koniec wlewamy połowę syropu kawowego i dokładnie mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Ubijamy tak długo jak na bezę, cukier ma się cały rozpuścić. Szczerze mówiąc nie jestem wielkim miłośnikiem ciast z dodatkiem kawy, ale tym razem byłem bardzo mile zaskoczony. 2/3 kremu wylewamy na wcześniej nasączony biszkopt i wstawiamy do lodówki. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki bitej śmietany i dokładnie mieszamy. Syrop doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez następne parę minut, tak by syrop lekko zgęstniał.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/ciasto-kawowe/