PRZEPIS NA PIERNICZKI składniki: - 220 g daktyli bez pestek - 55 g wrzątku - 90 g moreli suszonych - 150 g orzeszków ziemnych/ laskowych - 2 jaja - 100 g miodu - 100 g skórki pomarańczowej - 100 g masła - 1 x opakowanie dobrej przyprawy do piernika - 420 g mąki pszennej - płaska łyżeczka sody Wykonanie : W misie blendera kielichowego umieść daktyle i zalej wrzątkiem, zostaw na kwadrans. Ciasto zagniatamy w dłoniach i rolujemy na gruby duży wałek, odkrawamy równe części nożem - jak kopytka- z każdego kawałka, w dłoniach formujemy kulkę, zgniatamy i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, 50 g śmietanki, całość rozpuść w kąpieli wodnej (miska nad rondelkiem z wrzątkiem), czekoladą polej pierniczki. Postanowiłam stworzyć przepis na pierniczki, właśnie w stylu pierników norymberskich, ale uprościłam recepturę i przygotowałam je tak, aby każdy mógł je wykonać w domu, z łatwo dostępnych składników. Norymberskie pierniczki to pierniczki mięciutkie wykonywane w całkowicie inny sposób niż dotychczasowe znane nam pierniczki, są układane na opłatku w kształcie koła. Pierniczki pieczemy przez 15 -17 minut w temp. 180 stopni C. Gotowe pierniczki możesz polukrować, polać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 2 części, z każdej otrzymasz blaszkę pierniczków. Składniki tych pierniczków to m.in. daktyle, skórka z pomarańczy i morele, ale również sporo orzechów, całość robi niesamowita robotę i nadaje wyjątkowy smak.