Składniki: (blaszka o wymiarach 21/25 cm.) Ciasto: - 250 g. mąki pszennej - 200 g. masła - 2/3 szklanki cukru - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: - 300 g. mielonego maku - 2 jajka - 60 g. miękkiego masła - 80 g. cukru pudru - 3 łyżki miodu - 60 g. rodzynek - 100 g. kandyzowanej skórki pomarańczowej - 60 g. posiekanych orzechów włoskich - 2 łyżeczki aromatu migdałowego Lukier: - 140 g. cukru pudru - 1 łyżeczka miodu - 4 łyżeczki soku z cytryny Mak zalej wrzątkiem i odstaw do wystudzenia. Białka ubij z cukrem na sztywno, dodawaj po 1 żółtku i cały czas miksuj. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj żółtka i ponownie zmiksuj. Przełóż je na blaszkę (21/25 cm) wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Wyjmij z piekarnika i postaw blaszkę na kratkę do studzenia. Białka ubij na sztywno, przełóż do maku i delikatnie połącz.