Tradycyjny makowiec

Bartek
Ciasta
09.12.2020 20:00
Tradycyjny makowiec

😉 Składniki na ciasto (2 strucle): 500 g mąki pszennej typ 450 200 g cukru 150 g masła lub margaryny 250 ml mleka 1/3 kostki drożdży (około 30 g) 3 jajka Składniki na masę makową: 500 g maku 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki miodu 100 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów 50 g skórki pomarańczowej 1 łyżka masła 3 jajka mleko do zalania maku Przygotowanie: Mak przesypujemy do miski, a następnie zalewamy go gorącym mlekiem (lejemy tyle mleka, by przykryło ono cały mak). W kolejnym kroku dodajemy przesianą przez sitko mąkę i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od reki (jak za gęste, to dodajemy odrobinę mleka, a jak za rzadkie to podsypujemy mąką). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż urośnie (około 30 minut). Gotowe makowce zostawimy w ciepłym miejscu, aby urosły na około 30 minut. Na samym końcu do masy makowej wbijamy jajka, cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy masło, bakalie (według uznania), miód i całość mieszamy na jednolitą masę. Strucle pieczemy w temperaturze 185 stopni przez około 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Na cieście rozkładamy połowę masy makowej i zawijamy w strucle. Prawie w każdym polskim domu robi się je na Święta Bożego Narodzenia. Makowiec jest to ciasto, które wiąże się z tradycją.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2016/12/tradycyjny-makowiec/