Drożdżowe pierogi z pieczarkami do barszczu czerwonego

Magdalena
Obiad
09.12.2020 16:42
Drożdżowe pierogi z pieczarkami do barszczu czerwonego

Zrób szybkie pierogi drożdżowe, podgrzej barszcz i #WyluzujNaŚwięta 😉 Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych drożdży szczypta soli 40 g masła lub margaryny niepełna szklanka mleka szczypta cukru 1 jajko klasy M Na farsz: 400 g pieczarek 1 duża cebula 2-3 łyżki masła sól i pieprz do smaku Ciasto odstawiamy na bok pod przykryciem na około 30 minut, w tym czasie przygotowujemy farsz i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pierogów + sezam do podania barszcz czerwony Profi Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok. Drożdżowe pierogi z pieczarkami do barszczu czerwonego Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem, idealne do czerwonego barszczu. Przepis na drożdżowe pierogi z pieczarkami jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. W takich chwilach, gdy zależy mi na czasie, ale też i smaku (!) sięgam po pyszny barszcz czerwony Profi. Wyrośnięte ciasto na drożdżowe pierogi z pieczarkami Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy je na podsypanej mąką macie/blacie (nie za cienko, około 3-4 mm). Świetny pomysł na obiad i na nadchodzące święta. Najlepiej smakują na ciepło (zawsze można odgrzać w piekarniku lub mikrofali). Smażymy, doprawiając solą i pieprzem (pamiętajcie, że farsz ma być wyraźny w smaku, pieprzu dajemy więcej). Układamy w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasze drożdże, dodajemy sól, wbijamy jajko i dodajemy masła (siekamy je).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/drozdzowe-pierogi-z-pieczarkami-do-barszczu-czerwonego/