Składniki
Sos
¼ szklanki cukru palmowego
¼ szklanki sosu rybnego
¼ szklanki pasty z tamaryndowca
150 g piersi z kurczaka
100 g tofu
1 jajko
½ łyżki czosnku
½ łyżki szalotki
200 g makaronu ryżowego
1 łyżka oleju
2 łyżki szczypiorku
1 mała papryka chili
1 łyżka orzeszków ziemnych
2 łyżki kiełków
Przepis
Do rondelka wrzucić cukier palmowy.
Dodać sos rybny
oraz pastę z tamaryndowca.
Wszystko razem wymieszać, mieszać do powstania sosu.
Na patelni podgrzać olej,
Wrzucić pokrojonego kurczaka,podsmażyć.
Dodać podsmażony czosnek z szalotką
oraz jajko.
Wszystko razem podsmażyć.
Dodać makaron ryżowy, wymieszać, wszystko razem podsmażając.
Do makaronu dodać sos rybny, wymieszać i podsmażyć.
Dodać kiełki,
szczypiorek
oraz tofu.
Wymieszać podsmażając.
Danie nałożyć na talerz, posypać pokrojoną papryczką chili i kiełkami,
szczypiorkiem
oraz orzeszkami ziemnymi.
Życzymy smacznego !