Dla mnie to przepis obowiązkowy w rodzinnym repertuarze :) Miękkie rogaliki maślane Drukuj przepis Składniki ► drożdże [7 g suszonych lub 15 g świeżych] ► mleko [230 g / 1 szklanka] ► cukier [50 g / 1/4 szklanki + 1 łyżka do zaczynu] ► jajka [2 sztuki] ► masło [50 g / 1/4 kostki] ► mąka [500 g + do podsypania] Partiami dodawać odmierzone 500 g mąki (można się tu posłużyć mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego). Mleko podgrzać do temperatury ciała – można sprawdzić palcem, przy dotknięciu powinno być delikatnie letnie, nie gorące (zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Finalne ciasto powinno być lepkie i klejące – spokojnie, po wyrośnięciu porządnie podsypiemy je mąką podczas wyrabiania. Okrągłe ciasto podzielić na 8 części tak, aby uzyskać 8 trójkątów (tak, jakbyśmy kroili pizzę). W połowie najkrótszego brzegu zrobić małe nacięcie i zawinąć rogala zgodnie z instrukcją na zdjęciach. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie, więc smakuje świetnie z konfiturami, słodkimi kremami i czekoladą. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Górę ciasta też posypać i zagniatać (dodając mąki), aż będzie miękkie, elastyczne i przestanie się kleić do rąk. Dodatkowo: ► łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu – opcjnalnie