Pierogi z kapustą i grzybami przepis: około 30 szt. Składniki: Ciasto na pierogi: 450 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 20 ml oleju szczypta soli Farsz : 400 g kapusty kiszonej 45 g suszonych grzybów np. borowików 1 średnia cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu 2 kulki jałowca 1 szklanka wody Pierogi z kapustą i grzybami są przygotowywane tradycyjnie na wigilijną kolację mogą być podane bezpośrednio z wody z okrasą z cebulki lub delikatnie podsmażane. Ciasto na pierogi: Przygotowujemy ciasto na pierogi według tego przepisu -> ciasto na pierogi. Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczki farszu składamy na pół i zlepiamy boki i tak, aż do wyczerpania składników. Wszystko przekładamy do garnka dodajemy ziele angielskie liście laurowe jałowiec wlewamy 0,5 szklanki wywaru z grzybów oraz jedną szklanką wody mieszamy i dusimy na małym ogniu około godziny, aż kapusta zmięknie co jakiś czas mieszając. Surowe pierogi układamy na tace w odstępach następnie wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. Prosty klasyczny i sprawdzony przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki wycinamy kółka. Cebulę drobno kroimy podsmażamy na oleju na rumiano.