Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera – Składniki: - 2 ząbki czosnku - 50 g masła - 50 g mąki - 500 ml mleka - 500 g brokuła - 90 g sera cheddar (można zastąpić zwykłym żółtym serem) - 1 średni kalafior (ok. 1kg) - 2 kromki czerstwego chleba lub ciabatty - 2 gałązki świeżego tymianku, lub 1 łyżeczka suszonego - 25g płatków migdałowych do kruszonki plus odrobina (ok. 5-10g) do posypania wierzchu zapiekanki - oliwa z oliwek - sól, pieprz do smaku - Całość zapiekać około 50-60 minut, aż danie ładnie się zarumieni i będzie upieczone w środku. - Wierzch zapiekanki można ozdobić uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. - Czosnek obrać przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, wrzucić wraz z masłem do garnka i gotować na średnim ogniu. Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie al dente (na pół twardo). Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera poleciła mi koleżanka z pracy :) - Brokuła podzielić na różyczki, następnie posiekać na drobniejsze kawałki. Kiedy masło się roztopi , dodać mąkę i mieszać minutę, do otrzymania jednolitej, złotej konsystencji, a następnie stopniowo wlewać mleko, mieszając całość trzepaczką do czasu uzyskania gładkiego, gęstego sosu beszamelowego. Ułożyć kalafior na dnie naczynia do zapiekania, zalać go brokułowym beszamelem, posypać resztą startego cheddara.