Pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami

kardamonovy
Obiad
08.12.2020 10:34
Pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami

Składniki: ciasto na pierogi: 1,5 szklanki mąki pszennej (ja używam poznańskiej) około 135 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 2/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy 200 g kiszonej kapusty duża garść suszonych grzybów 1 duża cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz (przepis na około 30 pierogów) Po tym czasie kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go), szatkujemy, zalewamy wodą (tylko tyle, żeby zakryła kapustę), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy około 30 minut (od czasu do czasu można podlać ją niewielką ilością wody, jeżeli całkowicie wyparowała). W ogóle przepis na pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami już dawno mi dudnił w głowie. Pierogi można podać bez żadnych dodatków, można też podać je ze smażoną na oleju, drobno pokrojoną cebulą (jak na zdjęciu). Na blogu mam już pierogi z kapustą i grzybami, chciałam dorzucić w te święta coś innego. Do kapusty dodajemy pokrojone w małe kawałki grzyby i wodę, w której się moczymy, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, gotujemy wszystko 15 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju na złoty kolor. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Ciasto na pierogi dzielimy na 2 części. jęczmienną Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą Pierogi z serem i jarmużem Pierogi ruskie Stanęło więc na soczewicy, która w smaku przypomina trochę groch. Miary objętości na blogu: szklanka 250 ml, łyżeczka 5 ml, łyżka 15 ml. Może to zasługa ciasta, które wyszło bardzo elastyczne, może zasługa farszu, który zrobiłam już wczoraj, więc dziś miałam mniej roboty. Teraz zabieramy się za robienie ciasta na pierogi. Wyrobione ciasto wkładamy do folii spożywczej i odstawiamy na 30 minut. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie być gładkie i sprężyste (ogólnie ciężko podać konkretne proporcje wody do mąki, musicie to wyczuć). Jeżeli ciasto za bardzo się klei do rąk, można dodać trochę więcej mąki. Po ulepieniu, układam je na drewnianej desce do krojenia, która lekko jest podsypana mąką. Z każdej z nich cienko rozwałkowujemy ciasto. Pierogi z mięsem z rosołu i kaszą

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/pierogi-z-czerwona-soczewica-kiszona-kapusta-i-grzybami/