Sernik gotowany z pierniczkami

Ewa
Ciasta
08.12.2020 7:42
Sernik gotowany z pierniczkami

Ciasto kruche: 350 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 200 g masła 3 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, każdy po 40 g Dodatkowo: 300g pierniczków (u mnie około 150g) cukier puder Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy starte na tarce lub pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, siekamy nożem. W garnku o grubym dnie umieszczamy pokrojone na mniejsze kawałki masło, oba cukry, twaróg oraz jajka. Jedną część owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, drugą rozprowadzamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm). Udostępnij Zapisz Serniczek ten zrobiłam po raz pierwszy na samym początku mojej przygody z blogowaniem. Sernik gotowany z pierniczkami to super propozycja na świąteczne ciasto. Sernik na kruchym cieście to coś, co zdecydowanie trafia w mój gust. Mniej więcej 1/3 części gęstej masy serowej wylewamy na jeden kruchy spód. Pierniczki nadają całości świetnego efektu, zarówno smakowego jak i wizualnego, a sama masa serowa jest przyjemnie smakowita. W sumie to nawet dobrze się stało, bo mogłam wrócić po latach do tego przepisu. Ciasto wychodzi słodkie, ale jest to słodycz taka akuratna, przynajmniej dla mnie 😉 Gotowe ciasto dzielimy na połowę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/12/08/sernik-gotowany-z-pierniczkami/