Panzanella z panieorwanym, pieczonym baklażanem

Agnieszka
Sałatki
08.12.2020 7:41
Panzanella z panieorwanym, pieczonym baklażanem

Sok z cytryny (ilość według smaku) - Sól - Pieprz Panierka - 3 łyżki masła - ½ łyżeczki suszonego oregano½ łyżeczki suszonej bazylii - ½ łyżeczki suszonego tymianku - ½ łyżeczki suszonego majeranku - 1 łyżeczka suszonego czosnku - 3 łyżki tartego parmezanu - 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Pomysł na pieczonego panierowanego bakłażana wzięliśmy z przepisu na makaron soba z pieczonymi warzywami. Tu uwaga: sałatkę robi się z czerstwego pieczywa, ale równie dobrze wychodzi z chleba świeżego – trzeba go tylko podsmażyć tak jak to jest dalej w przepisie. Rozgrzej na patelni masło, kiedy się rozpuści wysyp na nie bakłażana i dokładnie obtocz w maśle. Krok 4 Na patelnię, na której smażyła się szynka wysyp porwany na kawałki chleb. Wspaniałe jest połączenie smaków: panzanella z pieczonym bakłażanem jest słodka za sprawą pomidorków, bakłażana i sałaty, słona dzięki prosciutto i panierce. Panzanella z pieczonym bakłażanem to wprawdzie tylko sałatka, ale tak sycąca, że wystarczy na solidny lancz. Potem przełóż na durszlak i przepłucz pod bieżąca wodą, żeby zmyć sól i goryczkę z bakłażana. Poniżej znajdziesz przepis na bardziej sycącą wersję sałatki: panzanella z pieczonym, panierowanym bakłażanem. Składniki: - 8 plastrów szynki suszonej - 2 garści sałaty - 2 garści pomidorków koktajlowych - 2 kromki chleba - 1 średniej wielkości bakłażan - 1 mała cebula - Oliwa - Z kolei z tego przepisu zrobisz panzanellę ze stekiem i pieczonymi warzywami. Zdejmij z patelni i przełóż do misy z prosciutto. Krok 1 Umyj bakłażana i pokrój w małą kostkę, dobrze posól i odstaw na 10 minut. Panzanella z pieczonym bakłażanem jest wreszcie i miękka i chrupiąca. Sałatę porwij na kawałki, pomidorki przekrój na połowy. To rzeczywiście jedna z najprostszych sałatek jakie można sobie wyobrazić, a przy tym nieprawdopodobnie smaczna i choć prosta, to elegancka. Wyłóż na patelnię plastry szynki, podgrzewaj aż zrobi się chrupiąca. Połączenie świeżych, chrupiących warzyw z ciepłym, upieczonym bakłażanem daje niesamowity efekt.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/panzanella-z-pieczonym-baklazanem/