Menu na tydzień: Pęczak i soczewica górą!

Agnieszka
Obiad
07.12.2020 10:30
Menu na tydzień: Pęczak i soczewica górą!

Tak jest, kluski z kaszy są rewelacyjne, miękkie i łatwiejsze do zrobienia niż z ziemniaków, gdyż ciasto z pęczaku jest zwarte i łatwo się formuje. Skoro czwartek to Kluski śląskie z ziemniaków są pyszne, kluski śląskie z pęczaku są pyszne, a na dodatek zdrowsze, bo pęczak jest skarbnicą witamin, błonnika, minerałów, korzystnie wpływa na układ nerwowy. Smażony ryż to zatem idealne danie na wykorzystanie resztek z obiadu wczoraj, lub przedwczoraj (ryż w lodówce w szczelnym pojemniku może spędzić 4 dni). Kluski z pęczaku, błyskawiczny ryż smażony, zapiekany bakłażan z soczewicą, gęsta soczewicowa zupa i faszerowany kurczak – 5 dań łatwych do zrobienia, szczególnie jeśli masz pod ręką gotowe pół produkty. Polecamy inne nasze 5-dniowe zestawy obiadowe, które znajdziesz w pod zakładką Menu na tydzień na naszym blogu, np. zestaw sprzed tygodnia, w którym podpowiadamy jak planować posiłki, albo 5 obiadów po 10 zł każdy. U nas były to resztki z piątku, kiedy zrobiliśmy sadzone z ryżem w imbirowym sosie. To chińskie danie najlepiej wychodzi właśnie z wystudzonego ryżu, ponieważ podczas smażenia ryż bardzo ładnie dzieli się na poszczególne ziarenka. Kasza wystąpiła jako dodatek do obiadu we wtorek, w czwartek zrobiliśmy z niej kluski śląskie. Kluseczki z kaszy lepi się nawet łatwiej niż z ziemniaków. Jeśli nie masz wprawy w robieniu klusek ziemniaczanych, zacznij od klusek z kaszy. Bardzo proste danie: kurczaka tniesz w poprzek, faszerujesz serem – niekoniecznie kozim jeśli nie masz lub nie lubisz – i do piekarnika. Zrobiliśmy z niej zapiekankę z bakłażanem i gęstą, naprawdę gęstą zupę. U nas było wyjątkowo szybko, ponieważ mieliśmy już gotowy wsad w postaci soczewicy ugotowanej przy okazji obiadu w środę. W tym menu sporo jest warzyw, właściwie głównie warzywa, nie licząc filetów faszerowanych kozim serem, ale kurczak też miał solidne towarzystwo warzywne. Polecamy ci tę właśnie technikę przygotowywania ryżu, czyli smażenie, dokładne smażenie, z dociskaniem ryży do patelni, tak żeby potem był ładnie usmażony i chrupiący. W czwartek zrobiliśmy z niej kluski śląskie. Jak zawsze w Niedzielnym Kucharzu chodzi o to, żeby gotować z wcześniej przygotowanych składników. Dwa razy jest soczewica – jeden z naszych ulubionych składników. Zobacz jak to wyglądało w tym menu: W poniedziałek był

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/menu-na-tydzien-peczak-i-soczewica-gora/