Ciasto na pittę przygotowuje się w podobny sposób jak ciasto na pizzę, ale ma bardziej chlebowy smak i chlebowy aromat, który jeszcze dość długo utrzymuje się w domu po upieczeniu tych placków. Pół szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki zwykłej 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 szklanka cieplej wody Sałatka tri colores Dresing 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżeczka sosu piri piri, albo łyżeczka ostrej papryki Przygotowanie domowej pitty Krok 1 Wsypcie mąkę pełnoziarnistą, drożdże instant, sól, cukier do misy, wymieszajcie. Kiedy ciasto stanie się gładkie i samo będzie odchodzicie od rąk lub brzegów naczynia w malakserze, uformujecie z niego kulę, posmarujcie delikatnie oliwą, przełóżcie do głebokiej misy, szczelnie przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na 60-90 minut (godzina wystarczy). Jeśli nie macie, pokrójcie pierś z kurczaka w paski, posólcie, popieprzcie i przyprawcie do smaku (np. zamacerujcie w oliwie z dodatkiem słodkiej papryki lub papryki chilli, curry i łyżeczki miodu i cytryny). To dziwne, że w kraju, w którym na każdym rogu ulicy stoi jakiś kebap (to pisownia oryginalna – znajdziecie taki przy rondzie Waszyngtona w Warszawie), pitta jest daniem tak rzadko spotykanym. Czas: 1 h 45 minut (w tym 90 minut na odstanie ciasta), więc pracy jest na pół godziny maks Krok 4 Wstawcie pitty do mocno rozgrzanego piekarnika, najlepiej na kamień do pizzy, a jeśli go nie macie na rozgrzaną tackę z piekarnika. Domowa pitta – to dealna wprawka dla tych co chcieliby zrobić sami pizzę, ale się boją, marzą o chlebie własnego wypieku, ale nie mają sił, czy determinacji, żeby się za to zabrać. Kiedyś robiliśmy placki według wskazań Jamiego Oliviera, ale przerzuciliśmy się na przepis z seriouseats.com, jednego z naszych ulubionych blogów, który proponuje tylko przetestowane przepisy. Pieczcie pitty przez 3-4 minuty, uważając by się zbytnio nie spiekły (po włożeniu do piekarnika ciasto pitty nadmie się od powietrza, potem delikatnie opadnie). Może Wam się wydać, że to długo, ale ciasto jest bardzo przyjmne do wyrabiania, wilgotne, ale nie klei się do rąk, miękkie. Podzielcie ciasto na cztery krążki, równo rozwałkujcie na grubość ok. 0,5-0,25 cm. Po upieczeniu skurczą się, ale każdy placek kroimy na połowy i robimy dwie pitty. Jeśli macie kawałek pieczonego drobiu pokrójcie go w kostkę, paski, porwijcie na mniejsze kawałeczki. Szczególnie polecamy Wam poniższy przepis na domową pittę, wypróbowany i wyselekcjonowany z kilku innych. Pokrójcie papryki w paski, a potem w drobną kostkę. do doskonały sposób na zużycie rozmaitych smakowitych pozostałości jakie zostały np. z niedzielnego obiadu. Zamieszajcie łyżką, aż mąka wchłonie płyn, przełóżcie na stolnicę i wyrabiajcie ręcznie 10 minut.