Czekoladowe ciasto z cukinii i banana (bez cukru)

Agnieszka

Ciasta

03.12.2020 9:44

Czekoladowe ciasto z cukinii i banana (bez cukru)

Składniki: 2 i ¼ szklanki mąki 650 ½ szklanki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 100 g masła w pokojowej temperaturze (nieco więcej niż pół kostki) ½ szklanki oleju 2 jajka w temperaturze pokojowej ½ szklanki jogurtu lub maślanki 2 szklanki tartej cukinii (średnia cukinia) 4 średnie dojrzałe banany ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki posiekanych orzechów laskowych Przygotowanie: No chyba, że trafi się taki przepis jak poniżej na czekoladowe ciasto z cukinii i banana: prosty, że można go robić nie odrywając oczu od ulubionego serialu, można go robić nie mając bladego pojęcia o wypiekach, można go robić ciągle, bo to ciasto po prostu uzależnia. Czekoladowe ciasto z cukinii i banana jest przyjemnie słodkie, cukier nie dominuje kubków smakowych, a jego brak pozwala dość do głosu kakao, żurawinie i bananom. Pamiętaj, że ciasto z cukinii i banana jest kleiste i patyczek nigdy nie będzie zupełnie suchy. Na zdjęciu do wpisu jest ciasto zrobione z połowy składników, upieczone w foremce 20-centymetrowej. Wyjmuj ciasto z piekarnika i przy pomocy szpadelka do szaszłyków, sprawdź, czy ciasto jest gotowe. Czekoladowe ciasto z cukinii i banana jest wilgotne, trochę nawet kleiste, ale bardzo lekkie. Ciasta pieczemy od wielkiego dzwonu, bo, chociaż bardzo je lubimy, no to jednak nie chcemy się sami wodzić na pokuszenie i zjadać pyszne, ale jednak puste kalorie. Poziom trudności: Bardzo łatwe Na blogu Niedzielny Kucharz nie znajdziesz zbyt wielu przepisów na ciasta – jest ich raptem kilka. W oryginalnym przepisie, który znajdziesz tutaj na liście składników są blisko 2 szklanki cukru! Super proste ciasto z cukinii i banana bez żadnego dodatku cukru. Tu ważna uwaga: z podanych składników zrobisz duże ciasto, do którego potrzeba okrągłej formy o średnicy 30 cm. Spróbuj innego odjechanego przepisu na ciasto z buraczków:) Wbij w środek, jeśli po wyciągnięciu patyczek ma na sobie dużo przyklejonych grudek ciasta, wstaw jeszcze do piekarnika. Krok 2 Zetrzyj cukinię na drobnych oczkach tarki (nie musisz cukinii obierać). Za pierwszym razem robiąc ciasto zmniejszyliśmy ilość cukru do pół szklanki.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/ciasto-z-cukinii-i-banana-bez-cukru/