Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka soku jabłkowego dobrej jakości (ja użyłam kompotu z jabłek) 2 małe jabłka 2 kiwi 1 łyżka wyłuskanych orzechów laskowych 1 łyżka ziaren siemienia lnianego 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego (przepis na 3 porcje) Podobne przepisy: Nocna owsianka z mango Nocna owsianka z serkiem wiejskim Bircher musli z sokiem jabłkowym Owsianka z truskawkami Nocna owsianka z bananem i mrożonymi jagodami Przy okazji jedna uwaga: jeżeli użyjecie do płatków bardzo słodkiego soku, polecam rano do owsianki dodać odrobinę soku z cytryny. Ja dodałam do nich niesłodzonego kompotu, więc cytryna była zbędna Rano obieramy jabłka i ścieramy na tarce na największych oczkach. Nocna owsianka z orzechami, jabłkami i kiwi okazała się przy okazji bardzo smacznym posiłkiem. W innym moim przepisie na bircher muesli użyłam orzechów włoskich i pestek dyni. W tej chwili, z braku laku, posiłkowałam się jabłkami i kiwi. Dr Maximilian Bircher-Benner był prawdopodobnie twórcą muesli, wymyślił je na potrzeby szpitala, w którym pracował. Ja użyłam kompotu jabłkowego, do którego użyłam tak słodkich owoców, że nie musiałam go dosładzać. Ja akurat miałam w domu jedynie laskowe, więc wylądowały w misce laskowe + siemię lniane. Ja miałam z nim styczność parę lat temu, przy okazji jakiegoś konkursu kulinarnego. My nie przepada za płatkami owsianymi, więc byłam raczej nastawiona na przewracanie oczami. Jest zdrowe, pożywne, ale… trzeba czekać na nie parę godzin. W oryginalnym przepisie płatki zalewa się sokiem jabłkowym.