Kapuśniak

Obiad
30.11.2020 9:41
Kapuśniak

Kapuśniak – 4 porcje Kapusta kiszona 400 g Ziemniaki 600 g Woda lub bulion warzywny 1.5 litra Cebula 1 sztuka Włoszczyzna pęczek Pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek do smaku Natka pietruszki pęczek Olej roślinny 10 g Mąka pszenna 10 g Włoszczyznę oraz cebulę obieramy i zalewamy wodą (lub bulionem). Kwintesencja jest jednak taka sama, czyli mowa o zupie na bazie kapusty (surowej lub kiszonej). Wcale nie jest mniej aromatyczny od tego tradycyjnego na bazie żeberek lub boczku. Jest to tradycyjna polska zupa, która jest idealna na jesienno-zimowe rozgrzanie. Wyławiamy włoszczyznę, a dodajemy kapustę kiszoną (nie płuczemy jej wcześniej, możemy nawet dodać trochę soku z kapusty). Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze 10 minut. Kiedyś nie przepadałam za kapuśniakiem i wyjadałam z niego najczęściej kawałki mięsa, a resztę zostawiałam.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://rabarbarowo.pl/kapusniak/