Ciasto Św. Jakuba

Patrycja
Ciasta
27.11.2020 22:10
Ciasto Św. Jakuba

Przepis zaczerpnięty ze strony : przepyszne Składniki blaszka 23/33: ciasto: mąka 3,5 szklanki, żółtka 6 szt, cukier puder 0,5 szklanki, śmietana 18% 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, margaryna 250 g, beza: kisiel wiśniowy 3 szt, białka 6 szt, cukier 6 łyżek, masa: mleko 3 szklanki, budyń waniliowy 2 szt, masło 200 g, cukier 5 łyżek, dodatkowo: wiśnie w syropie 2 małe słoiki, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: 2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier i postawić na palnik. 3 ciasta rozwałkowujemy na 3 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć ją na każde ciasto umieszczone w blaszce. Składniki ciasta zagnieść i podzielić na 6 równych części. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń i mieszać energicznie aż budyń się zagotuje. Rozwałkować na wielkość blaszki i przykryć nim każde z trzech ciast. Pianę podzielić na 3 części. Warstwy ciasta upieczone są z pianką kisielową i wiśniami, a następnie przełożone kremem budyniowym. Wielowarstwowe ciasto, które w smaku bardzo przypomina mi Karpatkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2020/11/ciasto-sw-jakuba.html

kulinarne odsłony pati

Patrycja