Ciasto malinowe z polewą ajerkoniakową

Mikołaj
Ciasta
01.09.2018 13:00
Ciasto malinowe z polewą ajerkoniakową

🙂 Ciasto: (wszystkie skladniki powinny być w temperaturze pokojowej) 200g miękkiego masła 150g cukru 30g cukru wanilinowego skórka starta z całej cytryny 4 jajka 150ml wody mineralnej gazowanej 280g mąki pszennej tortowej 50g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Studzimy. Krem śmietankowy: 4 łyżeczki żelatyny 300g śmietanki kremówki 36% 250g kwaśnej śmietany 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 3-4 łyżki cukru pudru Żelatynę zalewamy minimalną ilością wody i odstawiamy na parę minut, by napęczniała. Warstwa malinowa: 25g żelatyny na 125ml wody 900g malin 90g cukru Maliny wraz z cukrem przekładamy do garnuszka i ustawiamy na średnim ogniu. Polewa ajerkoniakowa: 3 łyżeczki żelatyny (7 g) 250ml ajerkoniaku 150ml śmietanki kremówki Żelatynę namaczamy w minimalnej ilości wody i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Zdejmujemy z gazu, dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Zaczynamy od utarcia masła z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Następnie dodajemy około 80ml gorącej wody i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aż polewa stężeje i możemy się zajadać pysznym ciastem. Żelatynę łączymy z kwaśną śmietaną, dodajemy po łyżce poczym dokładnie mieszamy. W momencie gdy maliny zaczynają się gotować, wyłączamy gaz i dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę. Ciasto samo w sobie jest mocno aromatyczne, dzięki dodatkowi skórki z cytryny. Wszystkie składniki przekładamy do garnuszka i gotujemy na najmniejszym ogniu przez parę minut. Jest bardzo proste w przygotowaniu, nie ma prawa się nie udać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/ciasto-malinowe-z-polewa-ajerkoniakowa/