Kluski śląskie z pesto z jarmużu

Agnieszka
Obiad
25.11.2020 7:03
Kluski śląskie z pesto z jarmużu

Składniki: 6 dużych ziemniaków 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej – plus minus 1 jajko Mąka do podsypania stolnicy Pesto 2 ząbki czosnku 2 garści jarmużu umytego, bez grubszych łodyżek 1/2 pęczka pietruszki (opcjonalnie) 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki orzechów migdałowych 1/3 szklanki oleju Kilka łyżek wody Sok z połowy cytryny Pesto z jarmużu w przeciwieństwie do pesto np. z bazylii nie ma konsystencji całkowicie kremowej pasty. Kluski śląskie z pesto z jarmużu znakomicie nadają się na lekki lancz. Gorąco polecamy kluski śląskie z pesto z jarmużu, bo to bardzo miła odmiana od klasycznych klusek i włoskich gniocchi. Z podanych składników zrobisz naprawdę dużo pesto z jarmużu na solidne dwie porcje. Jest co prawda sposób, żeby pesto z jarmużu było gładkie: trzeba jarmuż wrzucić do wrzątku i blanszować z pół minuty. Tu znajdziesz przepis na penne z pesto z jarmużu. Kluski śląskie z pesto z jarmużu to polsko-włoska hybryda kulinarna. Pesto z jarmużu zrobione na bazie orzechów migdałowych jest słone i lekko al dente. W przepisie na pesto z jarmużu znajdziesz natkę pietruszki. Tu uwaga, jeśli nie przepadasz za pietruszką, albo nie jesteś jej miłośnikiem, nie dodawaj jej do pesto, ponieważ jest to zioło charakterne i potrafi mocno zaznaczyć swoją obecność poprzez intensywny zapach i smak. Tu nie da się tego efektu osiągnąć, ponieważ liście jarmużu są twarde, blaszkowate i nie dają się zmiksować na krem. Naszym zdaniem tylko dodaje to uroku pesto z jarmużu, które jest trochę jakby ziarniste, o wyczuwalnej fakturze. Zresztą pracy z takim pesto jest więcej, bo liście trzeba gotować, odcedzać itd. Bo skoro Włosi, a za nimi pół świata, zajadają się gniocchi, które przecież nie są niczym innym jak południową odmianą klusek śląskich, do dlaczego nie dać szansy naszym kluseczkom? Bardzo udana, bo jak się okazuje, kluseczki świetnie smakują nie tylko w sosie pieczeniowym, ale warzywnym pesto. Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, przełóż do garnka z zimną wodą, wstaw na kuchenkę, gotuj do miękkości. Wypróbuj nasz przepis na kluski śląskie z boczniakami. Wymieszaj kluski z pesto. W ogóle określenie lekki jest jak najbardziej na miejscu. Dodaj umyte liście jarmużu i natkę pietruszki, parmezan, 2 ząbki czosnku, wlej olej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/kluski-slaskie-z-pesto-z-jarmuzu/