kruszonka lasowiacka

kruszonka lasowiacka

Przepis pochodzi z bloga Trzeci talerz... 600 g mąki 300 g margaryny 6 jajek – białka i żółtka osobno 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 220 g cukru ( 1 szklanka) 100 g cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany słoik powideł śliwkowych 150 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek 300 g margaryny 6 jajek – białka i żółtka osobno 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 220 g cukru ( 1 szklanka) 100 g cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany słoik powideł śliwkowych 150 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Składa się z warstw: kruche jasne ciasto, powidła śliwkowe piana z białek, warstwa kakaowego kruchego ciasta starta na tarce, orzechami z rodzynkami, i na wierzchu starte jasne ciasto. Na to wykładamy pozostałą pianę z białek, posypujemy orzechami i rodzynkami i na wierzch ścieramy trzecią część kruchego ciasta. Z mąki, margaryny, żółtek, cukru zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Na białka ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy rozwałkowane ciasto z dodatkiem śmietany.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mniam-mniam.com.pl/2018/12/kruszonka-lasowiacka.html