UDKA PIECZONE Z RYŻEM I WARZYWAMI

Agnieszka
Zapiekanki
29.10.2020 13:11
UDKA PIECZONE Z RYŻEM I WARZYWAMI

Składniki: - 4 udka - 1 szklanka ryżu - ½ szklanki wina białego - 1 cebula - 1 czerwona papryka - 2 ząbki czosnku - Kawałek chorizo – 5 cm - ½ szklanki groszku może być mrożony - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżka oleju Przygotowanie: Pieczone udka z ryżem idealnie sprawdzą się w roli sobotniego obiadu, kiedy człowiek chce odpocząć, albo lanczu w ciągu tygodnia dla wszystkich pracujących z domu. Łatwe Liczba porcji: 4 Pieczone udka z ryżem są jedną z wielu wariacji na przygotowanie szybkiego i smacznego obiadu bez specjalnego wysiłku. Bierzesz udka z kurczaka, obsmażasz na złoto, dodajesz ryż, albo kaszę – pęczak, kasze gryczaną, orkiszową – zalewasz bulionem lub wodą i do piekarnika. Jeśli chodzi o składniki to pieczone udka z ryżem zaliczają się do tych dań, do których możesz literalnie dodać każde warzywo i wędlinę jaką masz w lodówce. Odlej z rondla połowę tłuszczu i połóż z powrotem na kuchence. W naszym przepisie, wzorowanym na blogu Cafedelites.com, jest chorizo, które generalnie bardzo ładne aromatyzuje i wyostrza każde danie. Wlej na nią łyżkę oleju rozgrzej, a następnie wyłóż na tłuszcz udka skórą do dołu. Jeśli chodzi o dodatki to zalecamy podlanie ryżu tuż przed wstawieniem go do piekarnika odrobiną białego wina, które nadaje zapiekance lekkości i przyjemnego posmaku lata:) Pieczone udka z ryżem to prosta, bardzo smaczna zapiekanka. Zapachniało grafomanią, ale na serio, zapiekany kurczak z warzywami to nader przyjemne jedzenie. Po 45 minutach wyciągasz gorące, pachnące danie, mięciutkimi, pięknie upieczonymi wysepkami rumianego kurczaka, zatopionymi w morzu aromatycznego, delikatnego ryżu. Smaż na średnim ogniu przez około 5-6 minut, aż warzywa zmiękną. Krok 4 Wyjmij rondel z piekarnika. Po minucie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, a po kolejnej minucie pokrojone w plastry chorizo. Osusz udka z kurczaka. Przewróć na drugą stronę, smaż kolejne 3-4 minuty. Krok 3 Wsyp szklankę ryżu, wcześniej przepłukany na sicie. Na naszym blogu znajdziesz co najmniej kilka podobnych przepisów. Smaż przez 3-4 minuty, aż skórka się przyrumieni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/udka-pieczone-z-ryzem-i-warzywami/