Smażone szproty z sosem alioli i paprykowymi ziemniakami

Agata
Obiad
25.11.2020 8:29
Smażone szproty z sosem alioli i  paprykowymi ziemniakami

Chodzi tu o poławianie ryb na dopuszczalnym poziomie (tzw. maksymalne podtrzymywalne połowy, MSY – z ang. Maximum sustainable yield), przy respektowaniu doradztwa naukowego oraz jednoczesnym oszczędzaniu stad, które są w gorszej kondycji. Certyfikaty MSC (dla ryb dziko żyjących) i ASC (dla ryb hodowlanych) oraz polski znak Naturalnie Bałtyckie gwarantują, że ryba została złowiona, wyhodowana i przetworzona zgodnie z najwyższymi standardami jakościowymi i w najbardziej przyjazny dla środowiska sposób. Coraz częściej jako świadomi konsumenci oczekujemy potwierdzenia, że ryby, które kupujemy, pochodzą z łowisk na Bałtyku prowadzonych z zachowaniem równowagi środowiska morskiego. Są świeższe i krócej transportowane; kupujmy ryby z hodowli (akwakultury); kupujmy te gatunki ryb, które nie są zagrożone wyginięciem (sprawdź Polską czerwoną księgę zwierząt); kupujmy certyfikowane produkty rybne. W jednym akwenie zasoby danego gatunku mogą być stabilne, w innym – bardzo niskie; wybierajmy ryby z lokalnych połowów. Tak więc w dzisiejszym wpisie poczytacie również na temat zrównoważonego rybołówstwa i o tym jak nasze codzienne wybory mają wpływ na środowisko. Wszystko po to, by zagwarantować, że poławianie prowadzone jest w sposób odpowiedzialny oraz by zachęcać rybaków do wykorzystywania nowszych i lepszych sposobów na zachowanie dobrostanu środowiska morskiego. Zasady są proste: nie kupujmy ryb młodocianych, tzn. niewymiarowych, które nie miały jeszcze szansy wydać na świat potomstwa; zwracajmy uwagę, skąd pochodzi ryba, którą kupujesz. Zrównoważone połowy nie zaburzają naturalnej równowagi w ekosystemie morskim, pozostawiają więcej ryb w morzach i oceanach, a także sprzyjają innym morskim zwierzętom. Szprot Mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. Dziś na moim talerzu smażone szproty z sosem alioli i paprykowymi ziemniakami. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone, w sosie, np. warzywno-pomidorowym. Wiadomo, że jak wybieramy się nad Bałtyk na naszym talerzu musi się pojawić naturalnie ryba. Armatorzy muszą adaptować się do warunków środowiskowych ulegających ciągłym zmianom i utrzymywać połowy na poziomie zapewniającym ciągłość populacji danego gatunku. Podajemy z kawałkami cytryny w towarzystwie sosu i ziemniaków. Istotne jest również stosowanie technik i selektywnych narzędzi połowowych, które zapewniają długoterminową ochronę cennych zasobów ryb oraz innych elementów bałtyckiego ekosystemu. Smażone szproty z sosem alioli i paprykowymi ziemniakami Zrównoważone rybołówstwo - co to znaczy? Sos alioli 4 łyżki majonezu 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Smażone szproty z sosem alioli i paprykowymi ziemniakami

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/11/smazone-szproty-z-sosem-alioli-i.html