Składniki na piernik: - 125g masła - 260g brązowego cukru - 2 łyżki miodu - 3 łyżki powideł śliwkowych - 250ml mleka - 2 jajka - 5 łyżeczek przyprawy korzennej lub piernikowej - 1 łyżeczka cynamonu - 2 łyżki gorzkiego kakao - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki) - 310g mąki pszennej Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Wykończenie: - 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 1 łyżka kawy zbożowej Inki - 100g gorzkiej czekolady 70% - do przełożenia: parę łyżek powideł śliwkowych Pieczemy w formie keksowej o wymiarach 35×11 w temperaturze 180°C przez około 45-55 minut, do tzw. ,,suchego patyczka. Wszystkie suche składniki, czyli: cynamon, kakao, sodę oczyszczoną, kawę zbożową, przyprawę korzenną oraz mąkę pszenną przesiewamy i dokładnie mieszamy. Kawa zbożowa wprowadza bardzo ciekawy i nietypowy smak do ciasta, a pyszna polewa czekoladowa doskonale komponuje się z korzennym smakiem ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę i czekamy minutę, aż temperatura składników się wyrówna i dokładnie mieszamy.