Półkula cytrynowa z bezą szwajcarską

Mikołaj
Ciasta
01.06.2019 17:48
Półkula cytrynowa z bezą szwajcarską

Składniki na masę cytrynową: 110g cukru świeżo otarta skórka z 2 cytryn 160 ml soku z cytryny sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 95g masła 10g żelatyny na 40ml wody 3 żółtka 1 jajko Żelatynę zalewamy 40ml wody i odstawiamy do napęcznienia. Cukier, sok z cytryny, świeżo startą skórkę, sok z pomarańczy, żółtka oraz jedno jajko umieszczamy w garnuszku z podwójnym dnem. Składniki na bezę szwajcarską: 75g białka 100g drobnego cukru szczypta soli Białka, cukier oraz szczyptę soli umieszczamy w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą wodną. Deser jest dosyć szybki w przygotowaniu, a efekt końcowy na pewno zaskoczy wszystkich! 🙂 Do wykonania deseru potrzebne są formy silikonowe w kształcie półkul. 😀 Masa cytrynowa jest niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach dzięki dużemu dodatkowi masła, a cały deser nie jest zbyt kwaśny – wszystko jest idealnie wyważone. Dodatkowo puszysta beza szwajcarska doskonale komponuje się w połączeniu z kwaśnym musem. Cały czas mieszamy do momentu osiągnięcia około 65ºC, po tym czasie zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/polkula-cytrynowa-z-beza-szwajcarska/