Słodki ziemniak jest o wiele zdrowszy od zwyłego kartofla, mniej kaloryczny i stanowi prawdziwą kopalnię witamin z grupy A i B, a upieczony charakteryzuje się dużą zawartością witaminy C. Nasza zupa krem zrobiona jest właśnie z pieczonych batatów, z dodatkiem selera i warzyw z bulionu. Składniki: 3 średniej wielkości słodkie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1/2 średniej wielkości selera 1 łyżeczka kolendry utartej na proszek 1 łyżeczka papryki ½ łyżeczki kminu rzymskiego 2-3 łyki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Na bulion 3 marchewki 2 pietruszki ½ średniej wielkości selera Mała cebula Ząbek czosnku Jakby nie było, batat, czy patat, jest to bardzo wdzięczne warzywo, któe można przyrządzać na słodko (polecamy nasze babeczki z batatów) i w wersji wytrawnej. Jest trochę zamieszania z czerwoną bulwą (choć skórka może mieć rożny kolor, bo odmian tej rośliny jest ponad 400), którą z ziemniakiem łączy tylko dalekie pokrewieństwo. Kiedy żelglarz odkrył Karaiby, został poczęstowany przez miejscową ludność pieczonym warzywem, na które tubylcy mówili w języku Tainów batata. Hiszpanie pomieszali nazwę ze słowem papa, które w języku Qechua znaczy ziemiak i na batata zaczęli mówić patat. Włóż do rondla, zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. Wyłóż warzywa oraz czosnek na blaszkę do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut aż batat będzie miękki. Dodaj upieczony seler, czosnek, dwie marchewki z bulionu i jedną pietruszkę. Zmiksuj całość na gładką emulsję, dolewając stopniowo bulion warzywny aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Danie wzorowane na przepisie z bloga Liczba porcji: 2 Batat, czy patat, a może slodki ziemniak? Podawaj krem z zanurzonymi kawałkami batata.