Składniki: 700 g gruszek (obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w dużą kostkę) 20 ml soku z limonki 250 g masła miękkiego 250 g cukru 200 g migdałów ze skórką szczypta soli 4 jajka 50 ml mleka 180 g mąki pszennej 280 g gorzkiej czekolady (min 70%) 20 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g płatków migdałów Przygotowanie : Gruszki pokrojone w dużą kostkę umieścić w misce i dodać sok z limonki. Ciasto pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku na 180C przez 40-50 minut. Jeżeli lubicie połączenie migdałów, czekolady i owoców to ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. Dodatkowo jest super prosty, a najgorszą czynnością jest obieranie gruszek heheh. Migdały zmiksować, aby powstała z nich mąka (możecie użyć gotowej maki migdałowej). Do większej miski przełożyć rozpuszczoną czekoladę, dodać masło, szczypię soli i cukier. Gotowe ciasto przelej to formy do pieczenia, wcześniej wyłożonej papierem pergaminowy.