Najlepsze tradycyjne domowe pierogi ruskie. Są pyszne, a przygotowanie jest bardzo proste.
🍴 Traditionalne Pierogi Ruskie - smak naszego dzieciństwa!
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 120 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 228 kcal/sztuka
- Tłuszcze: 1.7 g/sztuka
- Węglowodany: 43.5 g/sztuka
- Białko: 7.9 g/sztuka
Składniki
- 1 kg mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 700 g sera białego (np. twarogu)
- sól i pieprz do smaku
- olej lub masło do podsmażenia cebuli
Przepis
Nasze pierogi ruskie to prawdziwa esencja polskiej kuchni - proste składniki, tradycyjna receptura i niepowtarzalny smak. Przygotowanie może zająć trochę czasu, ale satysfakcja z degustacji domowych pierogów jest tego warta. Ziemia i ser tworzą idealne połączenie, które podkreślone jest podsmażoną cebulą. Delikatne ciasto dopełnia całości. Pierogi doskonale smakują na ciepło, posypane skwarkami lub podane z jogurtem naturalnym. Wspaniały pomysł na obiad, kolację, a nawet przekąskę na imprezę. Przygotuj je dla swojej rodziny i zobacz, jak szybko znikną z talerza! A jeśli zostaną - nie ma problemu, pierogi można zamrozić i cieszyć się nimi później. Jest to również doskonały sposób na naukę dzieciom podstaw kuchni polskiej. Nie czekaj i zaskocz swoich bliskich tym tradycyjnym daniem.
- Ziemniaki obieramy, gotujemy, a potem tłuczemy na purée.
- Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle lub oleju. Połowę dodajemy do ziemniaków.
- Do masy ziemniaczanej dodajemy starty ser, mieszamy. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek. Dodajemy sól, olej i powoli wlewamy ciepłą wodę, wyrabiając ciasto.
- Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek.
- Z placka wykrawamy okręgi szklanką. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę farszu.
- Brzegi pieroga dokładnie zlepiamy, formując pierogi. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników.
- Gotujemy pierogi na parze lub w osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.