Pierogi ruskie

cytrynowa babeczka
Obiad
23.11.2020 17:40
Pierogi ruskie

Najlepsze tradycyjne domowe pierogi ruskie. Są pyszne, a przygotowanie jest bardzo proste.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cytrynowababeczka.pl/pierogi-ruskie/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Traditionalne Pierogi Ruskie - smak naszego dzieciństwa!

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 120 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 228 kcal/sztuka
  • Tłuszcze: 1.7 g/sztuka
  • Węglowodany: 43.5 g/sztuka
  • Białko: 7.9 g/sztuka

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 700 g sera białego (np. twarogu)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub masło do podsmażenia cebuli

Przepis

Nasze pierogi ruskie to prawdziwa esencja polskiej kuchni - proste składniki, tradycyjna receptura i niepowtarzalny smak. Przygotowanie może zająć trochę czasu, ale satysfakcja z degustacji domowych pierogów jest tego warta. Ziemia i ser tworzą idealne połączenie, które podkreślone jest podsmażoną cebulą. Delikatne ciasto dopełnia całości. Pierogi doskonale smakują na ciepło, posypane skwarkami lub podane z jogurtem naturalnym. Wspaniały pomysł na obiad, kolację, a nawet przekąskę na imprezę. Przygotuj je dla swojej rodziny i zobacz, jak szybko znikną z talerza! A jeśli zostaną - nie ma problemu, pierogi można zamrozić i cieszyć się nimi później. Jest to również doskonały sposób na naukę dzieciom podstaw kuchni polskiej. Nie czekaj i zaskocz swoich bliskich tym tradycyjnym daniem.

  • Ziemniaki obieramy, gotujemy, a potem tłuczemy na purée.
  • Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle lub oleju. Połowę dodajemy do ziemniaków.
  • Do masy ziemniaczanej dodajemy starty ser, mieszamy. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek. Dodajemy sól, olej i powoli wlewamy ciepłą wodę, wyrabiając ciasto.
  • Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek.
  • Z placka wykrawamy okręgi szklanką. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę farszu.
  • Brzegi pieroga dokładnie zlepiamy, formując pierogi. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników.
  • Gotujemy pierogi na parze lub w osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.