Śledzie w ziołach

Bartek
Przekąski
22.11.2020 19:06
Śledzie w ziołach

Składniki na śledzie w ziołach: 400 g filetów śledziowych a’la matjas 1 cebula 1/2 szklanki oleju 2 łyżki ostrej musztardy (u mnie rosyjska) sok z połowy cytryny 1 łyżeczka koperku 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 ząbki czosnku 2-3 pokruszone liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Przygotowanie: 1. Śledzie przekładamy do miski i zalewamy je zimną wodą, zostawiamy je tak długo, aż uznamy, że są wystarczająco słone. Śledzie w ziołach są bardzo łatwe w przygotowaniu, a dodatek ziół i przypraw sprawia, że są niezwykle aromatyczne. 😉 Zatem jeśli szukacie nowych pomysłów na śledzie to zapraszam do wypróbowania mojego najlepszego przepisu na śledzie w ziołach. Natomiast gdy pierwszy raz zjadłam śledzie w ziołach u mojej mamy na Wigilii, od razu przypadły mi one do gustu. U nas w domu jemy je bardzo rzadko, tylko w okresie świąt. Teraz dodajemy pozostałe zioła oraz przyprawy, czyli po łyżeczce koperku, natki pietruszki, oregano i papryki słodkiej oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Do słoika o pojemności 700 ml na dno wykładamy 1/3 pokrojonej cebuli, następnie układamy połowę śledzi z przyprawami, ponownie cebula, śledzie i ostatnia część cebuli. Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni aby smaki się przegryzły. Następnie osuszamy je papierowymi ręcznikami, kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do miski.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2020/11/sledzie-w-ziolach-2/