, z czego jedno to ok. 260kcal, B: 17,7g, T: 12,6g, W: 18g. Składniki na 6 cannelloni: – 6 płatów świeżego lasagne – 6 plastrów prosciutto cotto – 6 plastrów sera provolone lub mozzarelli – ricotta – Grana Padano – pieprz Składniki na beszamel: – 325ml mleka – 20g masła – 1,5 łyżki mąki – szczypta gałki muszkatołowej – sól SOS BESZAMELOWY: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy 2 minuty ciągle mieszając. CANNELLONI: Każdy płat lasagne smarujemy cienko ricottą, układamy na nim plaster szynki, plaster sera (przekrojonego na pół), posypujemy Grana Padano i doprawiamy pieprzem. Dlatego dzisiaj, chciałabym pokazać Wam świetny i prosty przepis na wykorzystanie takiego makaronu, a dokładniej świeżego lasagne. Coraz częściej sięgam po świeże makarony, które można ostatnimi czasy łatwo dostać w każdym z marketów. Cannelloni polewamy sosem, posypujemy Grana Padano i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy 30 minut. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje.