Składniki na smażone śledzie w zalewie octowej: 1 kg tuszek śledziowych sól mąka do obtoczenia śledzi Zalewa: 1 szklanka octu 3 szklanki wody 2 cebule 1 marchewka 3 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie: Smażone śledzie w zalewie octowej lub jak kto woli śledzie opiekane szczególnie kojarzą mi się z dzieciństwem i świętami. Śledzie smażymy z obu stron na rumiany kolor, na wolnym ogniu. Z racji takiej, że dawno nie jadłam takich śledzi, zadzwoniłam do mamy, spytałam o przepis i natychmiast zabrałam się do przygotowania tej przepysznej ryby. Przekładamy je na cedzak, żeby usunąć nadmiar wody. W garnku zagotowujemy ocet, wodę, sól, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. W słoiku układamy śledzie i zalewamy je przygotowaną zalewą. Następnie oprószamy je solą z każdej strony i obtaczamy w mące. Zostawiamy je tak na 30 minut.