Dodatkowo: 2 galaretki czerwone/różowe (u mnie arbuzowe) około 200 g borówek amerykańskich Szpinak umieszczamy partiami w rozdrabniaczu i miksujemy na gładką masę. Jeśli jednak zależy Wam by było świeżo i orzeźwiająco, wybierzcie borówkę amerykańską – to moim zdaniem najlepszy wybór 🙂 Co do galaretki to wybrałam tę o smaku Arbuzada – ma taaaaki śliczny różowy kolor i idealnie mi tutaj spasowała <3 Całe jajka umieszczamy w misie miksera i wraz z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę. : 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Zdecydowałam się na borówkę, bo uwielbiam jej smak w letnich wypiekach. drobnego cukru do wypieków 1/2 szkl. oleju 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa Ciasto szpinakowe ma śliczny zielony kolor (zwłaszcza, gdy do jego przygotowania wykorzystamy świeży szpinak baby), jest wilgotne i obłędnie pyszne. Ciasto: 250-270 g świeżego szpinaku (baby) 2 duże jajka 1/2 szkl. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Przygotowując to ciasto nawet w połowie nie przypuszczałam, że będzie mi AŻ TAK bardzo smakować. I jeszcze ważna informacja dla sceptyków – szpinaku nie czuć wcale a wcale. Ciasto przelewamy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy (śr. 24cm). I wiecie co, wcale mnie to nie dziwi, bo jest pyszne.