PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWO - MIGDAŁOWE ALA BROWNIE pierwsza warstwa: - 3 jajka - 100 g gorzkiej czekolady - 3 łyżki cukru brązowego - 100 g masła - 20 g śmietanki 30% - łyżka przyprawy do piernika - 50 g czekolady startej na tarce - 40 g mąki pszennej typ 480 wykonanie : - stop masło i przestudź - rozpuść czekoladę i przestudź dodaj do niej śmietankę - w misie robota ubij białka i żółtka aż mocno zbieleją, dodaj cukier i dalej ubijaj - dodaj pozostałe składniki, całość wymieszaj - wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - 40 g mąki pszennej druga warstwa: - 3 jajka - 3 czubate łyżki brązowego cukru - 50 g startej czekolady - 130 g masła orzechowego z migdałów - 40 g mąki pszennej - migdały, orzechy na wierzch - do polania 100 g czekolady mlecznej Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę, masło orzechowe i czekoladę, całość wymieszaj i wylej na ciasto. Ciasto ala brownie pyszne, mocno aromatyczne z przyprawą do piernika, z dużą ilością czekolady, druga jaśniejsza warstwa z masłem orzechowym z migdałów, polane sowicie czekoladą i posypane orzechami i migdałami. To ciasto nie jest takim typowym zakalcem bo ma dużo jaj w składzie, jak i nie ma aż tak dużo masła, jak brownie, dzięki temu chociaż o trochę jest mniej kaloryczne. Myślę, że to ciasto dla tych, którzy zakalcowatych brownie nie lubią i są dla nich za słodkie, ale lubią ciasta lekko wilgotne i takie podchodzące właśnie pod brownie.