Zupa krem z pieczonych warzyw

Alicja
Zupy
20.11.2020 17:03
Zupa krem z pieczonych warzyw

Składniki - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 2 marchewki - ok. 900 g obranej dyni (1/2 średniej wielkości dyni o wadze ok. 3,5 kg) - 3 ząbki czosnku - ok. 4 cm kawałek imbiru - 3 łyżki oliwy z oliwek - 700 ml bulionu - 300 ml śmietany 12% - 1/2 łyżeczki rozmarynu - 1/2 łyżeczki oregano - 1 łyżeczka bazylii - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1/2 łyżeczki papryki ostrej - 1 płaska łyżka soli - 1/2 łyżeczki pieprzu - 10 listków świeżej bazylii Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w małe kawałki i wrzucamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia (paprykę pokrójcie w ćwiartki - łatwiej będzie ściągnąć z niej skórkę). Świeżą bazylię, ok. 2 cm kawałek imbiru oraz 3 łyżki zupy oraz 3 łyżki wody miksujemy i dodajemy do kremu. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, sycąca, a jednocześnie nie zawiera mnóstwa kalorii i z czystym sumieniem można się nią zajadać będąc na diecie. Aromatyczny, rozgrzewający krem z pieczonych warzyw to świetna propozycja na pożywny, jesienny posiłek. Najlepiej smakuje w połączeniu z ziołowymi grzankami i pestkami dyni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://czekoladowa---muffinka.blogspot.com/2020/11/zupa-krem-z-pieczonych-warzyw.html