Kruche ciasto z budyniową pianką

Alicja
Ciasta
07.07.2017 19:11
Kruche ciasto z budyniową pianką

Składniki Ciasto - 500 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g masła - 1/2 szklanki cukru - 6 żółtek - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 6 białek - szczypta soli - 180 g cukru - 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego - 90 g budyniu śmietankowego bez cukru (w proszku) - 1/2 szklanki oleju - ok. 300 g truskawek lub malin - cukier puder do posypania Przygotowanie Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z zimnym masłem. Piankę wykładamy na wcześniej upieczone ciasto na niej układamy pokrojone w połówki truskawki lub maliny dziurką do góry. Po godzinie wyciągamy jedną część i trzemy na grubym tarle na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-50 min w temp. 180 st. C (góra-dół) do momentu aż ciasto będzie ładnie zarumienione. Potem po łyżce budyniu i na koniec cienkim strumieniem wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 2 części i wsadzamy do zamrażarki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://czekoladowa---muffinka.blogspot.com/2017/07/kruche-ciasto-z-budyniowa-pianka.html