Szarlotka na kruchym cieście

Alicja
Ciasta
06.11.2017 11:26
Szarlotka na kruchym cieście

Składniki Ciasto - 500 g mąki pszennej - 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia - 250 g masła - 130 g cukru - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 5 żółtek - 1,5 kg szarych renet - 600 ml rozprażonych słodzonych jabłek - 1,5 łyżki cynamonu - 2 łyżki cukru - 2 garście bułki tartej Przygotowanie Ciasto Wierzch posypujemy 1 łyżką cukru, 1 łyżką cynamonu oraz 1 garścią bułki tartej. Na wierzch trzemy na tarle o dużych oczkach drugą część ciasta z zamrażarki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 1 godzinę tak aby wierzch ciasta był rumiany. Mieszamy z powidłami, 1/2 łyżki cynamonu i łyżką cukru. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem do momentu utworzenia kruszonki. Drugą część ciasta wałkujemy na prostokąt, który pokryje dno brytfanki. Rozciągamy tak aby pokryło całe dno oraz boki do wysokości ok. 4cm.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://czekoladowa---muffinka.blogspot.com/2017/11/szarlotka-na-kruchym-ciescie.html