Pieczarkowa z mlekiem kokosowym i jarmużem

Agnieszka
Zupy
20.11.2020 13:55
Pieczarkowa z mlekiem kokosowym i jarmużem

Składniki: 250 g pieczarek 1 marchewka 1 ziemniak 1 ziemniak słodki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 garści jarmużu 400 ml mleka kokosowego 2 suszone papryczki chilli (opcjonalnie) 4 szklanki bulionu (najlepiej warzywnego) lub wody 2 łyżki masła Serio – zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym jest absolutnie wyjątkowa: kremowa, delikatna, pachnie niesamowicie, ponieważ zapach grzybów w jakiś niebywały sposób przenika się z zapachem kokosa. Z tych powodów strona z przepisem na zupę pieczarkową przez dość długi czas leżała odłogiem w telefonie, drażniąc i prowokując myśl o wypróbowaniu nieoczywistego połączenia smaków. Wstaw z powrotem na kuchenkę, dodaj papryczkę chilli i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Liczba porcji: 2 duże Kiedy ugotowałem tę zupę, wzorowaną na przepisie z bloga Gimmesomeoven.com powiedziałem do Agnieszki: Gdybym nie był twoim mężem to po zjedzeniu tej zupy poprosiłabyś, żebym nim został. Dodaj pozostałe warzywa, zamieszaj i smaż przez kilka minut, aż warzywa trochę się skarmelizują, czyli lekko podpieką. Wstaw na kuchenkę, zagotuj, czyli doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Kiedy się rozpuści wrzuć na nie cebulę, zamieszaj, smaż 5-6 minut aż cebula zmięknie. Szczerze, gdy zobaczyliśmy ten przepis na Gimmesomeoven poczuliśmy mocny dysonans poznawczy, bo jak tak łączyć pieczarki z mleczkiem kokosowym? Zupa pieczarkowa inaczej, bo zabielana jest mlekiem kokosowym, które nadaje kremowi niesamowity, delikatny i aksamitny smak. Krok 3 Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę ręcznym blenderem (trochę pieczarek możesz odłożyć do dekoracji). No i jeszcze jedna kontrowersja: zupa pieczarkowa w zestawie składników ma i marchew i batata.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/zupa-pieczarkowa-z-mlekiem-kokosowym/