Na świecie z dań na kapustę najbardziej znany jest niemiecki sauerkraut, które przy naszym bigosie wygląda jak ubogi krewny, no ale o naszym bigosie mało kto słyszał. Przepis pochodzi z bloga Savorylotus.com Składniki: ½ główki kapusty (2 szklanki posiekanej) 250 g mielonego indyka 1 szklanka ryżu Mała cebula Olej do natłuszczenia formy) 3 łyżki masła 1 łyżeczka miodu Jeszcze bardziej niszowa potrawą jest kaalilaatikko –zapiekanka z kapusty, ryżu, mięsa, danie będące fundamentem fińskiej kuchni na równi ze śledziem. Na Białorusi i na Ukrainie kapusta darzona jest wielką estymą, nawet Francuzi doceniają smak i urok kapusty, co tylko potwierdza ich renomę unikalnych smakoszy. Łatwe Liczba porcji: 2 Od Finlandii po Bałkany i Turcję z jednej strony i od Rosji po Francji na kierunku Wschód-Zachód. Drobno posiekaj kapustę nożem, albo w malakserze, lub zetrzyj na tarce, jeśli nie masz ostrego noża. Smaż na dość intensywnym ogniu rozdrabniając mięso szpatułką na drobne kawałki. Smaż na średnim ogniu przez 2 minuty mieszając kapustę. Tak wygląda europejskie Królestwo Kapusty, warzywa bardzo zdrowego, smacznego, ale które nie przyjęło się we wszystkich kuchniach. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki masła, wsyp na rozgrzany tłuszcz. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.. W każdym razie nigdzie nie jest tak celebrowana jak w naszej części kontynentu. Smaż 5-6 minut aż mięso zbrązowieje i nie będzie w nim czerwonych kawałków. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez na 25 minut. W Polsce mamy milion i jeden potraw z kapusty. Smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut. Fińska zapiekanka z kapusty przypomina naszą lasagnę.