Łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: 300 g polędwiczek drobiowych 300 g młodych ziemniaków 300 g fasolki szparagowej 1 duża kukurydza 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 1/2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wstaw ziemniaki do garnka (najlepiej parowego), zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 12-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. To danie przygotujesz w czasie, w jakim gotują się ziemniaki, czyli w 15 minut. Jeśli kupujesz mięso luzem, przełóż polędwiczki do osobnego naczynia – nie myj polędwiczek, osusz co najwyżej ręcznikiem papierowym (więcej o tym Jak przygotować mięso znajdziesz tutaj). Krok 2 Umyj ziemniaki pod zimną wodą, jeśli skórka łatwo schodzi, ściągnij ją, jeśli nie, nie zawracaj sobie tym głowy. Jeśli nie masz garnka parowego, zagotuj ok. 2 litrów wody w garnku, dobrze posól (łyżką soli). Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, wyłóż na nią polędwiczki. Posyp mięso łyżeczką oregano, łyżeczką suszonego czosnku, płaską łyżeczką soli i pieprzu i 1/2 łyżeczki oleju. Smaż na intensywnym ogniu przez minutę lub dwie, aż ładnie się podpiecze. Jeśli masz garnek do gotowania na parze, do przygotowania całego obiadu wystarczą Ci dwa naczynia! Jeśli kupujesz polędwiczki zapakowane próżniowo, zamarynuj mięso bezpośrednio w opakowaniu.