Przepis
1 średni kalafior (poza sezonem paczuszka 400 gramów mrożonego)
250 gramów białej kiełbasy
3 kopiaste łyżki ryżu
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1,5 litra wywaru warzywnego (może być z kostki)
1 duża lub dwie małe cebule
0,5 szklanki kwasu z ogórków kiszonych lub 0,5 szklanki zimnego wywaru
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 łyżka sosu sojowego ciemnego lub 2 łyżki maggi
sól, pieprz
siekany koperek lub pietruszka
1,5 litra wywaru zagotować z sosem sojowym, wsypać przepłukany ryż, gotować około 8 minut.
Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, wrzucić do ryżu, gotować dalsze 10 minut, następnie wyjąć kiełbasę na talerzyk.
Papryki pokroić w paseczki, krótko przesmażyć na maśle lub oleju z kiełbasy, wrzucić do zupy razem z pociętym na różyczki kalafiorem, gotować do miękkości warzyw.
Cebule posiekać, lekko zrumienić na patelni, zasypać mąką, zasmażyć krótko, następnie na patelnię wlać zimny kwas z ogórków lub zimny wywar, rozprowadzić, wlać do zupy. Zagotować, wrzucić kiełbasę, zagotować i doprawić.
Na talerzach posypać siekaną zieleniną.