Zupa kalafiorowa na białej kiełbasie

Ewelina
Zupy
25.07.2014 21:54
Zupa kalafiorowa na białej kiełbasie

Przepis

1 średni kalafior (poza sezonem paczuszka 400 gramów mrożonego)

250 gramów białej kiełbasy

3 kopiaste łyżki ryżu

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1,5 litra wywaru warzywnego (może być z kostki)

1 duża lub dwie małe cebule

0,5 szklanki kwasu z ogórków kiszonych lub 0,5 szklanki zimnego wywaru

1 płaska łyżka mąki pszennej

1 łyżka sosu sojowego ciemnego lub 2 łyżki maggi

sól, pieprz

siekany koperek lub pietruszka

1,5 litra wywaru zagotować z sosem sojowym, wsypać przepłukany ryż, gotować około 8 minut.

Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, wrzucić do ryżu, gotować dalsze 10 minut, następnie wyjąć kiełbasę na talerzyk.

Papryki pokroić w paseczki, krótko przesmażyć na maśle lub oleju z kiełbasy, wrzucić do zupy razem z pociętym na różyczki kalafiorem, gotować do miękkości warzyw.

Cebule posiekać, lekko zrumienić na patelni, zasypać mąką, zasmażyć krótko, następnie na patelnię wlać zimny kwas z ogórków lub zimny wywar, rozprowadzić, wlać do zupy. Zagotować, wrzucić kiełbasę, zagotować i doprawić.

Na talerzach posypać siekaną zieleniną.