Czekoladowy tort bezowy z malinami

Ciasta

20.11.2020 11:27

Czekoladowy tort bezowy z malinami

Składniki na malinową frużelinę (można przygotować dzień wcześniej): 500 g malin (mogą być mrożone) 2 łyżeczki żelatyny w proszku (6g) 30 ml wody 3 łyżki cukru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w 1 łyżce wody Żelatynę zalać 30 ml wody, odstawić do napęcznienia. Składniki na blaty bezowe: 6 białek (z jajek wielkości L) 300 g drobnego cukru 30 g ciemnego kakao (bez cukru) W garnku wymieszać maliny z cukrem, podgrzewać na średniej mocy do rozpuszczenia się cukru (maliny puszczą dużo soku i się rozpadną). Dodatkowo: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie: maliny i czekolada do dekoracji Tort najlepiej składać przed podaniem. Na paterze ułożyć pierwszy blat bezowy, przełożyć połowę frużeliny malinowej i 1/3 bitej śmietany, czynność powtórzyć, a ostatni blat wyłożyć tylko bitą śmietaną, wierzch udekorować malinami i czekoladą. Blaty bezowe można upiec dzień przed podaniem i przechowywać przez noc w temp. pokojowej lub piekarniku, bez przykrycia. Jeden blat bezowy to 2 białka, 100g cukru, 10 g kakao. Masę rozdzielić równo na trzy części i utworzyć bezowe okręgi na przygotowanym papierze. Jeśli nie ma możliwości upieczenia 3 blatów jednocześnie, należy upiec 3 bezy oddzielnie, masę przygotowując bezpośrednio przed pieczeniem. Blaty powinny być chrupiące z zewnątrz i delikatne, miękkie w środku.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/czekoladowy-tort-bezowy-z-malinami/